Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


April 2006


Global kulturpolitik:
ligeværd, mangfoldighed og nysgerrighed


Regeringens 333 punkts globaliseringsplan indeholder intet om kulturområdet. Søndag Aften hjælper med 33 konkrete globaliseringsinitiativer.

Ud fra en kulturpolitisk målestok er regeringens globaliseringsplan skuffende. Planen fastholder Kulturministeriet i et snævert nationalistisk perspektiv i forlængelse af kulturkanon, national kulturarv og danske sproginitiativer.

Spørgsmålet er om ikke tiden er moden til kulturpolitiske initiativer der bryder med den nationalistiske forsnævring. Til at inspirere og assistere har Søndag Aften derfor denne 33 punkt plan for kultur med ligeværd, mangfoldighed og nysgerrighed:

Kultur med ligeværd, mangfoldighed og nysgerrighed

  1. Kulturministeriet igangsætter umiddelbart en ambitiøs handlingsplan som sikrer at alle de statsstøttede kunstneriske uddannelser går forrest i opfyldelsen af globaliseringsplanens mål for internationalisering af uddannelserne.
  2. Kulturministeriet tager initiativ til sikring af at også universitetsuddannelser i kulturfag (eks. teatervidenskab, litteraturvidenskab, musikvidenskab, tværkulturele studier og kunsthistorie) opnår et internationalt niveau i verdensklasse.
  3. Eksport af uddannelseskoncepter. En række danske kunstneriske uddannelser er i dag på førende internationalt niveau. Disse uddannelser vil kunne styrkes og samtidig gavne Danmarks anseelse og forbedre 3. verdenslandes kulturudvikling ved at eksportere uddannelsessystemer.
  4. International kulturudveksling. Bevillingen til international kulturudveksling er blevet beskåret i 2006. Bevillingen genoprettes og forøges væsentligt i de kommende år.
  5. Internationale kulturudvekslingsaftaler med udvalgte lande, hyppigt i definerede vækstområder.
  6. Udvidelse af de danske kulturinstitutter med kontorer i flere områder end i dag, hvor vi ikke er repræsenteret: i Sydamerika (Rio de Janeiro eller La Paz), Afrika (Ouagadougou eller Lusaka), Mellemøsten (Cairo eller Damaskus), Sydøst Asien (Hanoi) og Indien (Mumbai).
  7. Forøget støtte til CKU - Center for Kultursamarbejde med Udviklingslandene.
  8. Tilbagelevering af kulturgoder. Sikring af, at kulturgoder som ulovligt er fjernet fra et andet land, tilbageleveres. Tilsvarende regel gælder i dag kun for EU-landene.
  9. Merbevilling til Statsbibliotekets indvandrerbiblioteksfunktion.
  10. Øget oversættelsesstøtte til udgivelse af bøger oversat til dansk. Der afsættes en ny pulje til at refundere forlags rettighedskøb fra andre sprog end de fem mest hyppige (engelsk, fransk, tysk, svensk og norsk).
  11. Ordbøger. Pulje til støtte af ordbøger mellem dansk og sprog, der hidtil ikke er udarbejdet ordbøger til/fra.
  12. Udvidelse af kulturstøtteordningen med bibliotekspenge til også at omfatte udenlandske forfattere efter bilaterale nationale aftaler.
  13. Særskilt støtteprogram til institutioner og private, der påtager sig væsentlige kulturopgaver ved at importere bøger fra Afrika, film fra Asien, musik fra Sydamerika etc.
  14. Etablering af Teaterinformationscenter som foreslået i Teaterbetænkningen fra 1999. Øvrige kulturområders informationscentre er siden blevet inkorporeret i Kunststyrelsens sekretariat. Men da funktionen ikke har haft selvstændig funktion på teaterområdet savnes tydeligvis et informationscenter med egen identitet.
  15. Teaterimport. Gæstende teaterkompagnier har allerede gødet jorden for væsentlig dansk publikumsinteresse foruden at danske teaterfolk er blevet stærkt inspireret af fremmede udtryksformer. Teaterturneeer er dog mandskabstunge og derfor økonomisk krævende. Der er behov for væsentligt større støtte til teaterimport.
  16. Særlig pulje til støtte af dansk dramatik, performance og dans med henblik på turnevirksomhed i udlandet og deltagelse i internationale festivaler.
  17. Musikskoler og billedskoler i international udveksling. Eleverne i de kommunalt drevne musik- og billedskoler skal udvikle færdigheder på niveau med de bedste i andre lande. Dette skal muliggøres ved at undervisningen tilføres en international dimension, dels ved udlandsrejser og ved brug af lærerkræfter som repræsenterer fremmede udtryksformer.
  18. Honorarstøtte til spillesteder. Ekstraordinær honorarstøtte ved optræden med ikke-vestlig musik.
  19. Støttepulje til at muliggøre, at danske museer kan præsentere nutidig kunst fra ikke-vestlige kulturområder. Det er ofte forbundet med store vanskeligheder at etablere udstillinger med ikke-vestlige kunstnere: praktisk, finansielt, forsikringsmæssigt og at få publikum interesseret.
  20. Styrkelse af Dansk Folkemindesamling, særligt med henblik på at belyse fremmede kulturers særpræg og indvirkning på dansk kultur både med henblik på for længst afsluttede indvandringsbølger (eks. polakker og hollændere) og med henblik på de seneste snart 40 års indvandringsbølge.
  21. Museum for nysgerrighed. I Sverige har Verdensmuseet stor succes med at definere et moderne og mangfoldigt museumsbegreb. Danmark skal have verdens mest nysgerrige museum.
  22. Refugier for billedkunstnere. Den store danske billedhugger Bertel Thorvaldsen hentede afgørende inspiration gennem sine mange år i Rom - og er trods dette en del af definitionen af dansk kunst. Ved mødet med fremmede kulturer sker ofte afgørende kunstneriske nybrud. Der bør afsættes væsentligt flere midler, så Statens Kunstfond kan støtte længerevarende udlandsophold. Samtidig bør der etableres faste rammer, hvor Danmark kan tilbyde udenlandske kunstnere længerevarende ophold i Danmark.
  23. Støtten til Danish Crafts (dansk kunsthåndværk) øges og opgaven udvides til også at omfatte formidling af udenlandsk kunsthåndværk i Danmark.
  24. Dansk fremstød ved den internationale filmfestival i Ouagadougou. I lighed med de succesfulde fremstød ved musikkens Midemmesse sker fremstødet under aktiv ledelse af kulturministeren.
  25. De designpolitiske initiativer udvides, således at den rene eksporttænkning får et element af udveksling i form af gæsteophold for udenlandske designere, formidling af internationale designtendenser og udveksling blandt studerende.
  26. Public service krav til DR om at mindst 7% af alle programmer skal være produceret i lande udenfor Europa og USA (den andel Sveriges Television i dag sender fra lande udenfor Europa og USA).
  27. Public service krav til DR om at mindst 5% af al musik i radioen skal være ikke-europæisk og ikke-amerikansk.
  28. Public service krav til DR om udsendelser på minoritetssprog.
  29. Bilaterale idrætsaftaler. Dansk idrætsliv har allerede nydt godt af sportsligt tæt samarbejde med eksempelvis Kenya og Sydafrika. Idrætsforeninger og ressourcecentre kan støttes i etablering af yderligere idrætssamarbejder.
  30. Forskningsinitiativer for at sikre forskning og formidling af forskningsresultater indenfor felter som kulturudveksling, kommunikation på tværs af landegrænser, internationale spilleregler og mellemfolkelig forståelse.
  31. Udveksling af kulturadministratorer. Den internationale isolering Danmark senest har oplevet, bygger blandt andet på mangelfuld almen dannelse i kulturforskelle. Staten kan ikke lovgive for private virksomheder, men kan gennem et ambitiøst udvekslingsprogram sikre, at ansatte i centraladministrationen og styrelser opnår en fornøden viden om og erkendelse af den moderne og globaliserede kulturvirkelighed.
  32. Udarbejdelse af kulturkanon omhandlende 24 helt centrale og uimodståelige kunstværker indenfor alle genrer, skabt af kunstnere uden for den vestlige kulturkreds. Efterfølgende udgivelse af undervisningsmateriale.
  33. Nedsættelse af udvalg til opfølgning og videreudbygning af Kulturministeriets globale kulturplan for ligeværd, mangfoldighed og nysgerrighed.


Læs også:
Globalisering uden kulturområdet


Søndag Aften 04/2006

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.